Як зробити кагор в домашніх умовах

Кагор – це одне із самих старих вин, так як херес і портвейн. Але якщо херес або ж португальську мадеру приготувати самостійно просто неможливо через складність самого процесу, то кагор можна.

На смак вино досить солодке, можна навіть сказати приторне. Відрізняється від інших вин ароматом чорносливу та вишні, а також неймовірно насиченим кольором.

У цій статті ми дізнаємося з вами, як можна приготувати кагор самостійно. Головне – мати всі необхідні інгредієнти і дотримуватися рецепту.

Кагор – класичний рецепт

За цим рецептом вийде напій, який поєднує в собі унікальний аромат і солодкувато-приторний смак фруктовий. Сусло буде витримуватися при підвищених температурах, до сухості выбраживать на дріжджах – по-іншому просто ніяк. В самому кінці буде регулюватися фортеця напою і його солодкість за допомогою спирту і цукрового піску. Готування вина – досить захоплюючий процес, хоча і вимагає часу і сил. Але результат вас точно порадує, навіть не сумнівайтеся.

Що ж до винограду, то варто вибирати насичений темний сорт – Сапераві, Каберне Совіньон, Піно Нуар і інші, в яких цукристість не менше 20%.

Отже, для приготування вина знадобляться такі інгредієнти:

  • 20 кілограм ягід винограду;
  • 0,5 кілограма цукрового піску на кожні 10 л сусла;
  • винні дріжджі.

На першому етапі процес готування кагору нагадує процес приготування пінного напою — пива. Теж нагрівається сусло і піддається витримці при необхідній температурі протягом тривалого періоду.

На цій стадії переходять у сусло таніни та екстрактивні речовини, завдяки чому напій стає таким темним на вигляд. Крім того, відбувається якась модифікація цукрів. Це сприяє простому процесу зброджування. Тому, якщо у вас є пивоварня, то вона просто чудово підійде для готування смачного кагору в домашніх умовах. Якщо ж подібно пристрою у вас немає, то не варто панікувати. Адже цілком підійде велика каструлька з кришкою, а також кілька тепленькі ковдр.

Процес готування кагору наступний:

  1. Виноград необхідно перебрати і добре промити. Після цього пом’яти за допомогою товкачика або просто руками.
  2. Виноградну масу перекласти в каструлю і підігріти до 65 градусів. Після того, як температура буде досягнута – її варто підтримувати протягом пари годин.
  3. Після цього каструлю добре укутати і дати масі охолонути до 25-30 градусів, а потім додати разброженные заздалегідь винні дріжджі.
  4. Бродінню під гідрозатворів вино піддається разом з мезгою. Триває цей процес близько 5-10 діб, все залежить від температури.
  5. Коли бурхливе бродіння закінчиться, потрібно зняти молоде вино з осаду і мезги. Додати цукровий пісок – 0,5 кг на кожні 10 л отриманої рідини. Залишити на доброджування, температура – близько 20-22 градусів.
  6. Після того, як вино добродит – його потрібно декантувати з допомогою трубочки і відправити на 30 діб у прохолодне місце. Це робиться для того, щоб процес бродіння зупинився остаточно, а рідина стала світлою. За цей період вино необхідно зняти з осаду два-три рази.
  7. Настав час трохи підсолодити напій і, при необхідності закріпити. Для цього потрібно додати цукровий пісок за смаком і спирт (25 мл на кожен літр). Після цього вино розливають по чистим пляшках для подальшого зберігання в підвальному приміщенні.

Вживати кагор можна через 4-5 місяців. За цей період вино набуває ті самі вишукані нотки і м’який аромат.

Простий рецепт кагору з родзинками

Якщо слідувати нижченаведеним рецептом, то вино виходить більш смачним і ароматним, ніж його покупні аналоги. Крім того, воно приносить більше користі організму, тому рецепт варто вашої уваги.

Продукти для вина:

  • Цукровий пісок – 800 грам;
  • 5 кілограм винограду;
  • родзинки – 150 грам;
  • 0,5 літра спирту, за бажанням.

Процес приготування вина наступний:

  1. Спочатку варто взяти ягоди і добре їх промити, перебрати. Підгнилі краще викинути, залишивши тільки гарні на вигляд.
  2. Виноград викласти в ємність і розім’яти руками, щоб вийшла кашка.
  3. Сусло, яке потрібно приготувати заздалегідь, перекласти в каструльку.
  4. Суміш поставити на вогонь і тримати при температурі 60 градусів близько трьох годин.
  5. Ємність зняти з вогню і охолодити.
  6. До складу всипати виноград і перемішати. Помістити в прохолодне місце на три дні. За ці три дні сусло варто перемішувати пару разів за добу.
  7. Коли ви побачите ознаки бродіння, масу варто процідити. Робиться це дуже просто – перелити через марлю, складену в кілька разів. Потім мезгу придушити руками і видавити залишки соку.
  8. Додати 600 грам цукру і розлити по скляних бутлях для подальшого бродіння. Триває процес три дні.
  9. Всипати 100 грам цукру, а через дев’ять днів ще стільки ж. Через десять днів після додавання останньої порції цукрового піску злити вино.
  10. Зливати необхідно дуже акуратно, щоб залишок залишився в ємності.

Якщо вино не зовсім міцна для вас, то можна додати ще цукру за смаком і спирту. Після, вино знову процідити, акуратно розлити по пляшках, щільно закрити пробками і витримувати ще протягом 45 днів.

Насолоджуватися кагором краще в тихому сімейному колі. Пити невеликими ковтками з невеликих келихів. Це незвичайне, особливе, церковне вино, тому і ставлення до нього має бути поважним.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *