Як перевірити якість вина в домашніх умовах

Натуральне, хороше вино – еліксир якісної, тривалого життя. Вчені проводили багаторічні дослідження, довели користь вина для здоров’я людини. Вино, виготовлене за всіма технологіями з цього винограду, справді здатне творити чудеса.

Корисні властивості цього вина

Завдяки келиху вина в день:

  • Підвищується апетит;
  • Розширюються судини;
  • Поліпшується сон;
  • Налагоджується секреція ендокринних залоз;
  • Посилюється вироблення шлункового соку і жовчі;
  • Виводяться шлаки з організму;
  • Знижується рівень стресу;
  • Зміцнюється серцево-судинна система;
  • Виводиться поганий холестерин;
  • Організм захищається від передчасного старіння;
  • Посилюється імунітет;
  • В кров надходять важливі вітаміни, мікроелементи та амінокислоти.

У деяких зарубіжних клініках вино використовують в якості лікування своїх пацієнтів. З успіхом застосовується біле вино для відновлення сердечників, а червоне при авітамінозі і анеміях. Глінтвейн застосовують при застуді. Найбільш завзяті любителі вина – французи. І природно, саме тому, вони на 60% рідше хворіють і вмирають від захворювань серцево-судинної системи. Натуральному провину так само притаманне онкопротекторний дію, за рахунок речовини «ресвератролу». Хороше вино здатне виступати надійним профілактичним засобом проти раку простати. Воно так само володіє антибактеріальними властивостями, завдяки чому під час ГРВІ та ГРЗ, ті люди, які п’ють по келиху вина в день, практично не хворіють. Доведено також здатність вина істотно продовжувати життя і надійно захищати від виникнення хвороби Альцгеймера. Ще одне його унікальна властивість полягає в тому, що завдяки йому, процес схуднення прискорюється на цілих 20%. Ну і, звичайно ж, келих чудового вина допомагає прекрасній половині суспільства зберегти красу шкіри, побороти ПМС і поповнити запас естрогенів.

Після прочитаного хочеться відразу ж відправитися за чудодійною пляшкою в найближчий супермаркет. Але, важливо розуміти, що всі перераховані вище переваги, відносяться тільки до цього, натурального виноградного вина. На жаль, з прогресом, в наше життя стрімко увірвалася хімічна промисловість увійшла в тісна взаємодія з харчовою. У магазинах половина асортименту є фальсифікатом, і назвати цю штучну суміш вином, язик не повертається. Різні барвники і ароматизатори замінили гідний продукт. Дуже важливо не потрапити в пастку недобросовісних виробників і не вживати порошкові вина, які небезпечні для здоров’я. Про їх користь говорити взагалі не доводиться. І так ясно, що її там зовсім немає. Не полінуйтеся уважно почитати етикетку і подивитися на дату. Якщо сама приклеєна етикетка слабо або ж цифри дати легко змащуються, то таку пляшку вже брати не варто.

Способи перевірки якості вина

Ви купили пляшку вина і хочете цю хвилину знати правду з чого зроблено дане вино. Давайте розберемося. Для цього проведіть невеликі експерименти з допомогою запропонованих нижче методів.

Досвід з гліцерином

В келих, наповнений вином, влийте трохи гліцерину. Коли він досягне дна – уважно його роздивіться. Якщо перед Вами хороше натуральне вино, то гліцерин не змінить свій колір. Якщо ж порошковий сурогат, то колір стане червоний або жовтий.

Харчова сода

Насипте соду в блюдце гіркою і влийте зверху пів чайної ложки вина. Якщо сода зміниться і стане синьою або сіркою, тоді вино натуральне. Не зміниться – значить, явна підробка.

Досвід з водою

Невелику колбу наповніть вином, затисніть горлечко пальчиком і занурте акуратно в скляну банку з чистою водою. Після того, як бульбашка з вином буде занурений під воду – заберіть палець з горлечка і спостерігайте. Натуральне вино не забарвити воду, так як має відмінну від неї щільність.

Піна в бокалі

Збовтайте вино шляхом перевороту його вниз шийкою. Після чого налийте в келих і спостерігайте за поведінкою піни. У якісного вина піна буде відразу ж збиратися в центрі і моментально опаде. У підробленого — піна довго стоїть по краях.

Осад на дні

Ще один показник якості вина це осад на дні пляшки. Винороби називають його «винним каменем». Різко переверніть запечатану пляшку вниз шийкою і огляньте дно. Осаду повинно бути зовсім небагато, і він повинен швидко осісти назад. А у підробленого вина, навпаки все дно в осаді і він ще довго не осідає після збовтування.

Огляд пробки

Пробка грає важливу роль у виборі вина. Вона повинна бути пружною, натуральної, не висохлої і мати приємний запах. Якщо від неї йде аромат цвілі або затхлості, то це поганий знак.

Смак і аромат вина

Хороше вино не має вираженого запаху і присмаку спирту. Воно повинно бути гармонійно і доставляти задоволення в процесі дегустації. Післясмак чесного вина завжди приємне.

Колір і текстура

Червоні та рожеві вина повинні бути насиченого забарвлення. Білі навпаки легкі, крім старих колекційних в яких допустима каламутність. Не добра ознака, якщо червоне вино занадто світле, а біле набагато темніше звичного кольору. Консистенція натурального вина тягуча.

Корона на стінках келиха

Короною, слізками або ніжками називають патьоки, які утворюються на внутрішній стінці келиха при легкому збовтуванні вина. Існує думка, що сльози повинні повільно стікати вниз по склу. Це говорить про якості і хорошу витримку вина. Але в сучасному світі і ця ознака вже навчилися підробляти, додаючи в напій гліцерин. Тому єдине, що тут можна додати, так це те, що така корона повинна бути обов’язковою у марочного вина і портвейнів. Якщо ж її немає, то це 100% не справжнє вино. В сухих винах корона не утворюється, стікають краплі вина, як водичка вниз. Це норма для даної категорії.

Вино завжди було і буде напоєм довголіття і здоров’я. Найголовніше — це знати міру в його вживанні. Вищих похвал заслуговують домашні вина, виготовлені власними руками. Ну а якщо купувати вино в магазині, то вже краще в спеціалізованому і надійному. І пам’ятайте – хороше дешевим не буває.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *