Яблучний сидр в домашніх умовах: простий рецепт

Одним з унікальних напоїв, який досить легко п’ється, є відомий багатьом яблучний сидр. Часто в процесі його виготовлення не використовується цукор, що дозволяє зробити напій легким, менш калорійним і добре втамовує спрагу. Природно, подібний напій, що продається в магазині, не володіє тими смаковими якостями, які повинні бути присутніми в цьому натуральному напої. Але останнім часом багато роблять сидр з яблук в домашніх умовах. Тому в даній статті ми розглянемо, як зробити яблучний сидр самостійно без сторонньої допомоги в звичайних умовах будинку.

Яких технологічних принципів слід дотримуватися

За рахунок того, що сидр з соку яблук є досить легким алкогольним напоєм, готувати його в домашніх умовах дуже легко. Для цього вам знадобитися тільки взяти велику ємність, якесь пристосування з функцією подрібнення і деяку кількість бутель з скла, оснащених гідрозатворів. Для того щоб можна було здійснити процес фільтрації, необхідно мати марлю. Після цього можна робити яблучний сидр в домашніх умовах, але при цьому слід дотримуватися деяких технологічних принципів, до яких відносять:

  • правильний процес збору, відбирання і підготовки стиглих плодів яблук, для того щоб можна було здійснити виробництво сидру;
  • отримання із заздалегідь підготовленого продукту яблучного соку;
  • підготовка сусла і його подальше зброджування;
  • безпосередньо сам процес бродіння готового сусла;
  • фільтрація практично готового яблучного напою і усунення осаду, що осів на дні пляшок;
  • розливання напівготового напою і його подальший настій.

Багато хто задається питанням, як зробити сидр смачним. У цьому випадку особливу увагу слід звернути на етап збору продуктів. Для створення цього напою своїми руками необхідно брати тільки самі спілі і дозрілі яблука. В обов’язковому порядку на них не повинні бути які-небудь ознаки гнилі, так як в результаті сидр з яблучного соку буде зіпсований. Перед безпосереднім використанням яблук їх не рекомендується обмивати. Досить буде просто добре протерти їх рушником. Це робиться для того, щоб з поверхні плодів не були видалені так звані дикі дріжджі.

Для приготування сидру в домашніх умовах можна використовувати абсолютно будь-які види яблук. У тому випадку, якщо ви будете комбінувати між собою абсолютно різні види сортів, у результаті ви зможете отримати домашній сидр з яблук, який має різний смак і аромат. Розглядаючи класичний варіант створення яблучного сидру, найчастіше використовують дві частини кислих і одну частину солодких плодів.

Для того щоб отримати яблучний сік, необхідно ще неочищені плоди подрібнити і залишити на деякий час, щоб вони могли пустити сік, який у подальшому зціджує. Як тільки ви зможете зібрати віджатий сік, в нього необхідно додати невелику кількість цукру, для того щоб пішов процес бродіння. Природно, виготовлення сидру не передбачає обов’язкове використання цукру, так як існує велика кількість рецептів, що дозволяють зробити це і без цукру. Дуже часто сидр яблучний рецепт якого в домашніх умовах досить простий, створюють з використанням не тільки яблука, але й інших фруктів і прянощів. Далі ми розглянемо, як зробити домашній сидр, приготований з яблук.

Готуємо вдома

Розглянемо рецепт сидру з яблук в домашніх умовах, який дає можливість отримати напій з фортецею в 12%. Він буде пиття легко і не викликає похмільного синдрому. Для того щоб приготувати яблучний сидр за цим рецептом, необхідно взяти:

  • 1,5-2 кг цукру;
  • близько 10-ти кг свіжих яблук.

На першому етапі необхідно взяти яблука, повністю пообривати з них плодоніжки і витерти фрукти з допомогою полотняній серветки. Після цього слід розрізати всі яблука на часточки разом з кісточками і шкіркою. Потім їх потрібно перекрутити на м’ясорубці. У тому випадку, якщо у вас є блендер або кухонний комбайн, то в даному випадку краще скористатися саме цим пристроєм.

Далі беремо великі трилітрові банки зі скла, ретельно промиваємо їх у гарячій воді з додаванням соди. Після цього банки ошпарюємо і повністю витираємо рушником. Переходимо до яблучного пюре і налагоджуємо його в банки приблизно на 2/3 частині ємності. У кожну банку з пюре необхідно засипати цукор з розрахунком того, що на 1 кг пюре з яблук повинно потрапляти близько 100-150 г цукру. Зверніть увагу на те, що сусло, яке ви готуєте, не має бути надмірно солодким, але в той же час і дуже кислим.

Після здійснення цього процесу на кожну банку необхідно обмотати навколо горлечка марлю, розміщену в 4 шари. Після цього приготовлене сусло має бути розміщене приблизно на 4 дні в досить прохолодне місце або ж кімнатної температури, захищене від прямих сонячних променів для здійснення процесу бродіння. Кожен день ви повинні якомога ретельніше змішувати вміст, перебувати в банках.

Як тільки пройде 4 дні, вміст необхідно перелити в абсолютно чисті ємності, при цьому попередньо процідивши через так зване металеве сито. Макуха, який залишиться, необхідно добре вичавити. Після цього на кожну банку потрібно встановити гідрозатвор і поставити суміш в приміщення, де практично немає сонячного світла на 36 днів поспіль. Єдине правило, якого слід дотримуватись на даному етапі, є встановлення оптимальної температури, яка не повинна перевищувати 270С.

У тому випадку, якщо ви помітите, що рідина перестала пускати бульбашки і істотно посвітлішала, то в даному випадку ви можете бути впевнені в тому, що ваш смачний яблучний напій повністю готовий. На останньому етапі ви повинні разів 5-6 відфільтрувати напій через марлю, розлити його в чисті ємності пляшки і щільно закупорити. Після цього бутлі поміщаються в холодне приміщення і залишаються на дозрівання ще приблизно на 3 місяці. По закінченню цього терміну можна пробувати власноруч зроблений напій.

Особливості приготування сидру без використання цукру

Досить простий рецепт, який готують в західноєвропейських країнах, є сидр без застосування цукру. Тому розглянемо, як приготувати сидр в домашніх умовах без використання цукру. Розглядаючи такий сидр його приготування буде досить простим і не займе багато часу.

Для того щоб використовувати цей простий рецепт і створити смачний напій, необхідно взяти велику кількість солодких і стиглих яблук. Спочатку потрібно взяти яблука, обірвати всі хвостики і не промивати фрукти. Бажано їх просто протерти полотняною серветкою. Далі треба взяти соковижималку і вичавити з усіх ваших яблук сік. В процесі віджимання не слід видалити кісточки і шкуру. Отриманий сік ви повинні перелити в об’ємну ємність і залишити на добу в теплому приміщенні.

Після цього необхідно перелити сік без осаду в спеціальну бродильну ємність, на якій буде встановлено гідрозатвор. Відціджений сік в подібних бутлях повинен простояти протягом 5-ти діб у досить темному місці. Бажано, щоб процес бродіння після закінчення 5-ти днів пройшов. Після того, як процес бродіння закінчиться, потрібно взяти тоненьку трубочку і з її допомогою перелити напівготовий напій в чисту і суху ємність. Після цього пляшки або банки потрібно щільно закрити і помістити на 4 місяці в прохолодне приміщення. Після закінчення цього часу ваш сидр буде готовий.

У тому випадку, якщо у вас виникають проблеми при створенні цього смачного напою з яблук, ви можете переглянути відео в нашій статті.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *