Відмінності наливки від настоянки

Наливка і настоянка – дуже популярні алкогольні напої, які часто готують вдома, зі свого врожаю. Однак, це дуже споріднені напої, і деколи складно відразу визначити, що саме перед вами. Тому давайте порівняємо їх, познайомимося з ними ближче і знайдемо відмінності.

частіше робиться Настоянка на травах, але може бути і фруктовою. Її принципова особливість – свіжі або сушені фрукти, ягоди або трави одразу заливаються спиртом або горілкою і настоюють від 7 до 45 днів. В кінці приготування іноді додають цукровий сироп. Зверніть увагу, що процес бродіння при цьому повністю відсутня.

В результаті виходить прозорий пофарбований напій міцністю 35 – 55% алкоголю, а іноді і більше. В залежності від вмісту цукру в кінцевому продукті (з фруктів або цукрового сиропу), настоянка може бути гіркою (до 2% цукру), полусладкой чи солодкою (до 30% цукру).

Гіркі настоянки зазвичай готують з лікарських трав і п’ють потроху, заради лікування. Найчастіше їх роблять дуже міцними і вживають як аптечні – накапавши трохи у воду. Крім трав’яних варіантів, до цього типу належать, наприклад, відомі настоянки на ягодах горобини або обліпихи. Ще одна відмітна особливість – в приготуванні настоянки часто бере участь цілий букет різних трав і спецій.

Солодкі настоянки близькі до бальзамам, їх подають до столу, але п’ють теж потроху. Серед них популярна настоянка на пелюстках чайної троянди.

Наливки – солодкий алкогольний напій міцністю 12 – 25% алкоголю. Цей термін застосовується для 3х типів напоїв:

  1. Ягоди або фрукти, засипані цукром, бродять природним шляхом (в теплі, без додавання дріжджів) від 1 до 6 місяців, в залежності від типу плодів. Напій, отриманий в результаті – близький родич вина, відрізняється лише тим, що можуть бути використані будь-які фрукти і ягоди, а не тільки виноград.

Найдовше бродять плоди кісточкові – слива, абрикос, вишня і т. п. За 3 місяці встигнуть перебродити щільні зерняткові фрукти – груші, яблука і т. д. Швидше за все, за 4 міс., сбродятся м’які соковиті зерняткові ягоди – суниця, полуниця, малина.

Така наливка виходить дуже насичена і ароматна, в тому числі і за кольором, але не дуже міцна – до 18 – 20% максимум. Цукру в ній може бути до 40%, але не менше 28%.

  1. Свіжі ягоди і фрукти заливають горілкою або розведеним спиртом і настоюють у теплому темному місці близько 2 місяців, потім фільтрують і додають цукровий сироп. Цей варіант ближче до настоянці, т. к. не передбачає бродіння, але отриманий напій менш міцний, ніж настоянка (не більше 25% спирту), тому як алкоголь розбавляється соком свіжих ягід або фруктів. Також така наливка значно солодше настоянки, а тому і п’ють її просто до столу, а не як ліки.
  2. Цей рецепт поєднує риси двох попередніх. Банку на третину заповнюють свіжими фруктами або ягодами (без кісточок, тверді – нарізати) і засипають цукром. Через тиждень природного бродіння доливають води (такий же об’єм, який займали свіжі фрукти) і додають ще цукру. Коли бродіння закінчиться (приблизно через 2 – 3 тижні), напій фільтрують і закріплюють горілкою (0,5 л на 2л перебродившей рідини).

Отриманий напій трохи менш насичений, ніж в першому рецепті, але ближче до вина, ніж другий варіант. Він досить солодкий, 30 – 40% цукру, але не занадто міцний – до 20% спирту. Ще один момент – рецепт набагато більш економний у плані фруктів, ніж перший. Це чудовий напій до святкового або навіть повсякденного столу.

Висновок

Настоянка значно міцніше (від 35% алкоголю), часто буває лікарська (на травах), не проходить процес бродіння, менш солодка (до 30% цукрів) або взагалі без цукру, вживається потроху.

Наливка готується тільки на фруктах або ягодах, переважно – шляхом їх зброджування, містить 12 – 25% алкоголю і не менше 28% цукру, більш насичена фруктовими смаками і ароматами, п’ється як вино, за їжею або десертом.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *