Великий піст: як правильно харчуватися кожен день

Свято Великдень є найголовнішим для кожного православного віруючого. Але, щоб повною мірою відчути атмосферу свята, необхідно пройти довгий і складний шлях сорокаденного утримання духовного і фізичного. Вже можна починати складати меню Великого посту на кожен день, щоб харчуватися за церковними канонами, але давати своєму організму енергію для повсякденного життя.

Великий піст починається за сім тижнів до Великодня. До речі, ви вже знаєте, коли православна Пасха в 2016 році? Вони вважається найдовшим і найсуворішим у році. Перші шість тижнів посту називаються Святою Чотиридесятницею, останній тиждень посту перед святом Великдень називається Страсним або Великої. Щоб стати за цей період сильніше духом, вважається, що віруючий повинен дотримуватися певних суворих правил харчування. Але церква завжди підкреслює, що не обов’язково дотримуватися посту у всій його суворості. Порадившись зі своїм духовним наставником, можна вибрати найбільш відповідний формат поста для сучасного життя і для кожного конкретного випадку.

Загальні принципи харчування

Складаючи меню Великого посту щодня необхідно знати, що найсуворішими днями вважаються понеділок, середа і п’ятниця. У ці дні можна обробляти продукти термічно, також не можна вживати рослинну олію. Крім усього іншого, у Великий піст кожен день заборонено:

  • М’ясо та будь-які м’ясні продукти;
  • Риба і морепродукти. Винятками є кілька великих церковних свят, які припадають на цей період. Це Благовіщення, Вербна неділя і Лазарева субота (можна їсти тільки ікру);
  • Молочні продукти;
  • масло і сир;
  • Яйця;

Слід пам’ятати, що дата католицької Пасхи 2016 відрізняється від православної. Тому, будуть відрізнятися і дати Великого посту. Також у католицькій церкві менш суворі правила цього обмежувального періоду. В тому числі, щодо складання меню.

Меню Великого посту щодня (2016 рік)

Перша седмиця: 14-19 березня

У перший тиждень посту правила найбільш суворі, як і в останній тиждень цього періоду. У понеділок, 14 березня, нічого не можна їсти, тільки пити воду. У вівторок можна з’їсти хліб, пити квас. В середу день сухоядения, це означає, що не можна готувати продукти. Але вже можна їсти сирі і мочені, мариновані овочі і фрукти, хліб. У четвер також допускається лише хліб і вода. В п’ятницю можна їсти гарячу їжу без олії. У суботу також можна їсти гарячу їжу, в тому числі і випічку з рослинним маслом. Допускається 200 г кагору.

Друга седмиця: 20-26 березня

20 березня відзначають Торжество Православ’я. В цей день святкують перемогу релігію над різними язичницькими віруваннями. Дозволяється гаряча їжа з маслом, можна випити 200 мл кагору (чисте вино без додавання цукру і спирту). В понеділок знову день сухоядения. У вівторок можна їсти гарячу їжу, але готувати її потрібно без масла. У середу і п’ятницю варто дотримуватися сухоядения. У четвер дозволяється гаряча їжа, але знову без масла. В суботу можна їсти приготовану на вогні їжу з додаванням олії, допускається випічка і трохи вина.

Важливо! 26 березня – це перша батьківська субота в період Великого посту. Потрібно з’їздити на цвинтар, щоб відвідати своїх покійних родичів і друзів.

Третя седмиця: 27 березня — 2 квітня

Кінець другого тижня посту – це День пам’яті святителя Григорія Палами. Він жив у 14 столітті і навчав людей, згідно православній вірі. Можна їсти гарячу їжу з олією, випити трохи кагору, дозволити собі випічку і варення. Понеділок 28 березня також святом Іоанна Предтечі, тому, їжу можна готувати з рослинним маслом, допускається вино. У середу і п’ятницю знову необхідно дотримуватися принципів сухоядения. У вівторок і четвер термічно обробляти їжу можна, але готувати без масла. В суботу знову можна їсти гарячу їжу з рослинною олією, дозволити собі пісну випічку.

Важливо! 2 квітня відзначається друга батьківська субота Великого посту. Також по можливості потрібно з’їздити на цвинтар і віддати шану покійним предками.

Четверта седмиця: 3-9 квітня

Ця седмиця ще називається Хрестопоклонною. У центрі храму в цей період знаходиться Живородний хрест на місці ікони свята. Меню на кожен день можна складати, згідно основним вимогам. Тільки в середу 6 квітня можна готувати їжу з рослинним маслом на вогні на честь Хрестопоклонною середовища.

Важливо! 9 квітня буде третя батьківська субота.

П’ята седмиця: 10-16 квітня

У неділю віруючі відзначають День пам’яті богослова Іоанна Лествичника. Він написав у свій час трактат про сходження до духовної досконалості. В неділю і суботу можна їсти їжу з рослинною олією, що пройшла термічну обробку, їсти випічку з варенням і пити трохи вина. В понеділок, середу і п’ятницю слід дотримуватися сухоядения. У вівторок і четвер можна їсти гаряче, але без масла.

Шоста седмиця: 17-23 квітня

У п’яту неділю посту відзначається День пам’яті преподобної Марії Єгипетської. Вона народилася в 5 столітті в Єгипті, але потім пішла в Олександрію, де 17 років жила в гріху. Але одного разу, побувавши біля храму Гробу Господнього, Марія усвідомила своє гріхопадіння і змінила своє життя, присвятивши її служінню Богу. Протягом тижня можна їсти за загальними правилами, чергуючи дні сухоядения і дні з гарячою їжею, але без масла. 23 квітня віруючі відзначають Лазареву суботу, крім звичайного послаблення посту в це свято можна їсти ікру риби.

Страсна седмиця: 24-30 квітня

Поряд з першим тижнем поста Страсна седмиця також є дуже суворою. У неділю 24 квітня відзначається вхід Господа в Єрусалим, або Вербну неділю. У цей день можна їсти рибу, готувати їжу з олією, пити трохи вина. У понеділок слід дотримуватися принципів сухоїдіння. Вівторок Страсного тижня в 2016 році не збігається з великим церковним святом Благовіщення (Діві Марії в цей день прийшла добра новина про те, що вона народить Сина Божого, відзначається 7 квітня).

Великий вівторок Страсного тижня передбачає сухоїдіння. Як правило, можна їсти рибу, але тут треба вибрати для себе більш важлива подія: Великий вівторок або Благовіщення. У середу тільки сухоїдіння. У четвер, який асоціюється з таємною вечерею, можна їсти теплу страву без олії, але тільки раз в день. У п’ятницю слід їсти тільки воду і хліб. В суботу не допускається прийом їжі до вечірньої служби. Що ще важливо знати про Календар Великого посту 2016 можна прочитати в іншій оглядової статті.

Кінець Великого посту наступи опівночі з 30 квітня на 1 травня, коли віруючі будуть відзначати свято Пасхи. Це свято розповідає усьому світу про перемогу життя над смертю. Знаючи основні етапи, можна буде легко скласти меню Великого посту на кожен день і протриматися до настання великого свята Воскресіння Христового.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *