Технологія правильної декантації вин

На сьогоднішній день можна почути велику кількість спорів з приводу необхідності здійснення декантації вина. Половина експертів впевнена в тому, що цей процес допомагає повністю розкритися смаковими якостями вина. Інша ж половина експертів впевнена в тому, що це просто красивий жест. Для того, щоб при бажанні ви змогли в домашніх умовах здійснити цей процес, розглянемо його ключові особливості та повну технологію здійснення декантирования цього напою.

Що таке декантірованіе і з якими винами його необхідно виконувати?

Якщо розглядати безпосередньо сам процес декантації вина, то він являє собою переливання напою з пляшки в спеціальний графин. Це робиться для того, щоб напій насичувався в достатній кількості киснем, очищався від можливого осаду, так і просто був презентабельним при його подальшої подачі. Якщо ж розглядати те, які вина необхідно декантувати, то найчастіше в дану категорію потрапляють червоні вина. Природно, не варто забувати про те, що серед усіх видів можна виділити кілька сортів білих вин, які так само можна піддавати процесу декантирования. За рахунок здійснення даного процесу вони на порядок краще розкривають всі свої смакові та ароматичні якості.

Такий процес, як декантация вин, з’явився ще кілька століть тому. У той час він використовувався для красивої подачі напою на стіл. Раніше вино продавалося в бочках, а різні графини були неймовірною розкішшю. Але з часом все одно всі почали розливати вино з красивим ємкостей. Незважаючи на те, що в подальшому з’явилася величезна кількість різноманітних пляшок, цей процес не відійшов на останній план, але, тим не менш, вже придбав зовсім новий зміст.

Розглядаючи вина, які підлягають декантації, то в першу чергу до них належать червоні молоді вина, які були виготовлені з винограду сорту Совіньйон, Каберне, Мальбек, Гренаж і Сіра з витримкою до 15-ти років. В обов’язковому порядку в дану категорію повинні потрапити напої, які не пройшли фільтрацію. Якщо ж ви придбали вино в супермаркеті, то декантувати його не потрібно, так як у нього немає осаду і тих смакових якостей, які після цього процесу зможуть розкритися.

За якою технологією потрібно здійснювати декантації вина?

У тому випадку, якщо в домашніх умовах ви бажаєте здійснити декантації вина, то ви повинні дотримуватися особливої технологічній послідовності:

  • спочатку потрібно з допомогою гарячої води сполоснути графин, який буде переливатися вино;
  • на столі після цього потрібно запалити свічку, яка допоможе побачити весь осад безпосередньо знаходиться біля горлечка пляшки у процесі переливання в графин;
  • після цього пляшка вина повертається до гостей етикеткою, а ви називаєте його назву, рік випуску і виробника;
    потім під кільцем слід обрізати капсулу і для того щоб прибрати наліт, потрібно протерти шийку пляшки;
  • за допомогою важільного штопора слід приблизно на ? частини витягти пробку з горлечка. Після цього вона міцно обхватывается з допомогою руки і виймається. Зробити це потрібно так, щоб не було звуку бавовни;
  • як тільки ви дістанете пробку, її потрібно добре переглянути і понюхати. Це робиться для того, щоб виключити зіпсованість вина;
  • після цього пробка кладеться на невелике блюдечко і розташовується безпосередньо біля гостей;
  • на наступному етапі сомельє протирає ще один раз пляшку, наливає невелику кількість в келих і пробує сам для того, щоб упевнитися в якості вина;
  • потім досить повільно вино з пляшки слід перелити в невеликий, але гарний глечик. Якщо ви не бажаєте, щоб осад опинився в графині, тримайте пляшку в процесі переливання біля джерела світла;
  • якщо ви бажаєте, щоб смакові якості розкрилися на порядок краще, необхідно кілька разів за годинниковою стрілкою прокрутити келих з вином в руці.

Після правильного і послідовного здійснення всіх кроків, можна сміливо подавати декантированное вино гостям.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *