Рецепт соусу з гострого перцю

Той, хто хоча б раз спробував класичний Табаско Хабанера, навряд чи коли-небудь забуде його феноменальний смак. Соуси з гострого перцю пропалюють наскрізь і западають у пам’ять назавжди! А ще вони надають пікантності будь-яких м’ясних, овочевих і рибних страв, знімають втому і відмінно зігрівають суворої російської зими.

Неймовірна популярність гострих соусів пов’язана з хімічним складом пекучих перців: вхідний в них капсаїцин – унікальна речовина, здатне стимулювати у нас вироблення ендорфінів, піднімати нам настрій і підвищувати імунітет. Соуси з чилі або кайенский перцем не тільки смачні, а й цілющі. Спробуйте приготувати їх вдома і переконаєтеся в цьому самі.

Обдумуючи, як приготувати гострий соус, переконайтеся, що у вас є для цього головне – пекучий перець. Солодкі болгарські сорти не зможуть замінити гарячий чилі.

Рецепт №1. Соус “Табаско”

  • 150-200 грам чилі;

  • 8-12 зубчиків часнику;

  • Столовий оцет 9-відсотковий – 2-3 великих ложки;

  • Сіль і цукор;

  • Оливкова олія.

З перчиком зріжте плодоніжку, видалити насіння, складіть їх у термостійку посуд, залийте гарячою водою, дайте постояти 20 хвилин. Злийте воду, залишивши на дні трохи рідини, разом з часником подрібніть в блендері до консистенції пюре.

Перелийте суміш у каструлю, додайте оливкову олію, тримайте на повільному вогні до закипання. В кінці влийте оцет і охолодіть вийшов соус. Його можна розлити по пляшках і зберігати в прохолодному місці декілька тижнів.

Рецепт №2. Гострий тайський соус

По-справжньому чарівним смаком відрізняється тайська кухня – спробуйте рецепт соусу з гострого перцю родом з Таїланду: особливий аромат йому додають мед, імбир і соєвий соус, без якого не обходиться жодне азіатське блюдо:

  • 5-6 гострих тайських чилі;

  • 1 солодкий перець;

  • 6 зубчиків часнику;

  • 40 грам імбиру;

  • 5 ложок соєвого соусу;

  • 8-10 ложок оцту;

  • 10 ложок меду;

  • Рослинне масло.

Весь перець позбавте від насіння, подрібніть разом з часником, соєвим соусом в блендері, поставте на повільний вогонь. Імбирний корінь очистіть і додайте в підігріту масу, потім влийте мед, масло, приправи, розмішайте, варіть, поки маса не загусне. Вийміть імбир, охолодіть і можна відразу подавати соус до столу.

Готуючи свій перший гострий соус, пам’ятайте про запобіжні заходи: мийте руки після чищення перцю, стежте, щоб сік не бризнув в очі. Якщо соус здасться вам занадто “пожежонебезпечним”, при наступному приготуванні додайте до рецептом томати – це пом’якшить його смак.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *