Рецепт соусу з гострого перцю
Той, хто хоча б раз спробував класичний Табаско Хабанера, навряд чи коли-небудь забуде його феноменальний смак. Соуси з гострого перцю пропалюють наскрізь і западають у пам’ять назавжди! А ще вони надають пікантності будь-яких м’ясних, овочевих і рибних страв, знімають втому і відмінно зігрівають суворої російської зими.
Неймовірна популярність гострих соусів пов’язана з хімічним складом пекучих перців: вхідний в них капсаїцин – унікальна речовина, здатне стимулювати у нас вироблення ендорфінів, піднімати нам настрій і підвищувати імунітет. Соуси з чилі або кайенский перцем не тільки смачні, а й цілющі. Спробуйте приготувати їх вдома і переконаєтеся в цьому самі.
Обдумуючи, як приготувати гострий соус, переконайтеся, що у вас є для цього головне – пекучий перець. Солодкі болгарські сорти не зможуть замінити гарячий чилі.
Рецепт №1. Соус “Табаско”
-
150-200 грам чилі;
-
8-12 зубчиків часнику;
-
Столовий оцет 9-відсотковий – 2-3 великих ложки;
-
Сіль і цукор;
-
Оливкова олія.
З перчиком зріжте плодоніжку, видалити насіння, складіть їх у термостійку посуд, залийте гарячою водою, дайте постояти 20 хвилин. Злийте воду, залишивши на дні трохи рідини, разом з часником подрібніть в блендері до консистенції пюре.
Перелийте суміш у каструлю, додайте оливкову олію, тримайте на повільному вогні до закипання. В кінці влийте оцет і охолодіть вийшов соус. Його можна розлити по пляшках і зберігати в прохолодному місці декілька тижнів.
Рецепт №2. Гострий тайський соус
По-справжньому чарівним смаком відрізняється тайська кухня – спробуйте рецепт соусу з гострого перцю родом з Таїланду: особливий аромат йому додають мед, імбир і соєвий соус, без якого не обходиться жодне азіатське блюдо:
-
5-6 гострих тайських чилі;
-
1 солодкий перець;
-
6 зубчиків часнику;
-
40 грам імбиру;
-
5 ложок соєвого соусу;
-
8-10 ложок оцту;
-
10 ложок меду;
-
Рослинне масло.
Весь перець позбавте від насіння, подрібніть разом з часником, соєвим соусом в блендері, поставте на повільний вогонь. Імбирний корінь очистіть і додайте в підігріту масу, потім влийте мед, масло, приправи, розмішайте, варіть, поки маса не загусне. Вийміть імбир, охолодіть і можна відразу подавати соус до столу.
Готуючи свій перший гострий соус, пам’ятайте про запобіжні заходи: мийте руки після чищення перцю, стежте, щоб сік не бризнув в очі. Якщо соус здасться вам занадто “пожежонебезпечним”, при наступному приготуванні додайте до рецептом томати – це пом’якшить його смак.