Освітлення браги в домашніх умовах

Ті, хто люблять міцні алкогольні напої і вважають за краще варити їх в домашніх умовах, завжди хочуть в результаті отримувати тільки якісний продукт. Як відомо багато в самогоноваріння залежить від браги і її підготовки, перед перегонкою.

Для підготовки бражки є багато різних методів, завдяки яким вона буде очищена від сивушних масел та інших речовин.

види очищення

Серед розмаїття методів очищення варто виділити основні:

  1. За допомогою бентоніту.
  2. Відвару каркаде.
  3. Харчового желатину.
  4. За допомогою молока.

Описані способи можуть бути використані для дозрілого продукту, який готовий до вживання або перегонці. Є й інші методи, як освітлити брагу. Для цього застосовується метод заморозки і фільтрації спеціальними елементами, що фільтрують.

Навіщо освітлювати брагу? Дане питання цікавить багатьох, а потрібно це для видалення «мертвих дріжджів». Такий матеріал віддає неприємний смак і аромат, що значно погіршує якість готового напою. Крім того, колір самогону без освітлення буде непрозорим, а скоріше каламутним.

методики дегазації

Дана техніка не відноситься до обов’язкової, але вона дуже корисна в самогоноваріння. Дегазація дозволить зупинити назавжди дріжджове бродіння і вивести вуглекислий газ. Методика використовується як завершальний етап у підготовці, перед самою очищенням.

Можна виділити кілька технік дегазації бражки:

  1. Найпростішим є швидке перемішування напою, який вже дозрів. Для цього рекомендується застосовувати міксер. Безперервне перемішування має бути від 5 хвилин.
  2. Другий метод також полягає в помішуванні, але паралельно треба підігрівати напій, більш ніж на 50 градусів. Після цього можна зняти його з вогню і залишити остигати. За цей проміжок часу дріжджі помруть.
  3. Зупинити бродіння можна, якщо ємність поставити в холодне місце, наприклад, в льох. Температура повинна бути від 5 до 12 градусів. В таких умовах посудина повинна бути близько 6 годин.

Освітлення браги холодом, може використовуватися в тому випадку, якщо фортеця становитиме 11-12%. Подібний продукт зможе стояти і не скисати в холодному місці цілими місяцями. Якщо напій буде невибродівшій, то освітлити його не вийде. Освітлення не відбудеться, якщо впливати на брагу сильним морозом. Після дегазації, потрібно ретельно перемішати брагу і почати її освітлювати.

освітлення бентонітом

Даний метод найпоширеніший серед самогоноваріння. Бентоніт – природна сировина, у якого багато достоїнств:

  1. При контакті з рідиною, бентоніт буде збільшений в обсязі в десятки разів.
  2. Всі сторонні речовини перетворюються в пластівці і падають на дно, при контакті з матеріалом.
  3. Бентоніт нейтральний до спирту, який є в брагу.

Очищення браги даним матеріалом, дозволяє провести процедуру швидко і якісно, ??видаляючи не тільки шкідливі домішки, але і неприємні запахи. До мінусів такого освітлення можна віднести зменшення отримуваного самогону, за рахунок осаду. Кількість напою скорочується на 10%.

У кого є доступ, то краще застосовувати бентоніт, який використовується у виноробстві. У домашніх умовах можна використовувати наповнювач для туалету тварин. Для того, хто очищається продукту, обсяг якого становить 10 літрів, досить буде 1 ст.л. такого матеріалу. В цілому процес виглядає наступним чином:

  1. Бентоніт (біла глина) подрібнюється за допомогою кавомолки.
  2. Потім, продукт розлучається у воді. Для 1 ст.л. використовується 05, л води. Після розмішування потрібно домогтися стану пюре, після чого залишити засіб на 4 години для набухання.
  3. Розчин збовтувати і вливається в брагу.
  4. Розмішавши інгредієнти потрібно залишити посудину на час.

Очищення проходить протягом доби або кількох діб. Коли на дні посудини буде білий осад, напій потрібно злити і дистильованої.

очищення желатином

Якщо брага фруктова, ягідна або зернова, то краще використовувати освітлення браги желатином. Дана технологія вважається найкращою для подібних видів бражек і нешкідливою для людини. Її перевага полягає в тому, що після освітлення і очищення у напою збережеться смак.

Для освітлення браги потрібно:

  1. Застосувати правильну кількість желатину. Для цього потрібно на 10 літрів браги додати тільки 2 грами желатину. Попередньо желатин потрібно залити холодною водою. На 1 грам використовується 200 мл води.
  2. Після замочування желатину його слід залишити на добу, щоб той набряк. 3 рази на добу потрібно буде поміняти воду, зливаючи стару.
  3. Через добу, до набряклому желатину потрібно влити аналогічну кількість окропу і розмішавши інгредієнти повністю розчинити все.
  4. Готовий розчин вливається в брагу. Через 2-3 діб брага буде очищена, а ознакою буде густий осад.

Після даної технології потрібно злити рідину, процідити і можна перегнати.

освітлення молоком

Освітлення можна проводити молоком. Така технологія вважається безпечно і використовується для зернової та фруктової браги. У складі молока є елементи, які при взаємодії з сивушними маслами створюють частки, що не можуть розчинитися. Після того як очищену брагу переганяють частки будуть залишатися в бражці, тим самим не потрапляють в самогон.

Успіх даної методики залежить не просто від молока, а й від його жирності, а також від кількості інгредієнтів. Як очистити брагу даним методом:

  1. Якщо проводиться освітлення браги перед перегонкою, то молоко можна використовувати будь-якої жирності. Його потрібно залити в посудину для бродіння, в кількості 1 літр на 10 літрів браги. Ретельно все розмішати, потрібно почекати, поки буде поява осаду. Далі, бражка фільтрується мінімум 2 рази. Використовується для цього марля, а потім хлопчатая тканину. На завершення фільтрації потрібно починати переганяти вміст. Очищення за такою технологією не займає більше пари годин.
  2. Щоб очистити питну брагу, яка не буде переганяти, обов’язково потрібно використовувати молоко, знежирене або з малим відсотком жирності. Це не дозволить жирам зробити каламутного відтінку.
  3. Якщо застосовується сухе молоко, то його спочатку потрібно розвести в теплій воді і дати йому настоятися протягом 3 годин. Після цього, вміст додається в бродильний посудину і очікується появи білих пластівців.

Фільтрація проводиться при будь-якому описаному способі освітлення браги молоком.

застосування каркаде

Освітлення браги каркаде, дозволяє зробити готовий продукт, придатним для вживання. Дана технологія може використовувати для бражки, що готується до перегонці. За рахунок кислот, якими багатий чай каркаде, дріжджова активність буде подавлена. Для проведення очищення потрібно:

  1. На 10 літрів браги використовується 70 грам каркаде.
  2. Для осветляющего розчину потрібно використовувати по 10 грам сушеного чаю на 100 грам води. Вода і чай змішуються, після чого доводяться до кипіння і, розмішавши інгредієнти потрібно залишити варитися 5 хвилин.
  3. Після охолодження напою, його потрібно влити в посудину.
  4. Далі, складові перемішуються і, закупоривши посудину, залишаються на добу в теплому приміщенні.

Коли кислота почне працювати, в ємності з’явиться щільний осад. При цьому у бражки буде характерний червоний відтінок, який не відбивається на смаку і запаху. Ось так проходить освітлення браги чаєм каркаде.

Очищення лимонною кислотою

Дана технологія заснована на аналогічному ефекті, що і з чаєм каркаде. Кисле середовище дозволить зупинити роботу дріжджів, а також провокує появи осаду. На 10 літрів браги потрібно 1 ст.л. кислоти. Вона висипається відразу в посудину і змішується, після чого потрібно очікувати поки випаде осад.

Далі, додається звичайна сода для нормалізації кислотності і для видалення оцтового аромату. На 10 літрів кладеться 1 ст.л. соди. Рекомендується використовувати каркаде і лимонну кислоту для вмісту на основі зерна і цукру.

Очищення фільтрує папером

Для даної методики потрібно використовувати листок, з якого робиться воронка. Потім необхідно пропустити через лійку брагу в великий бутель. Всі частинки, які потрібно прибрати залишатимуться на папері.

Позитивною стороною такої технології є те, що немає необхідності відстоювати продукт, а втрати самого напою будуть мізерними. До мінусів методу відноситься велика витрата листів. Адже вони повинні змінюватися кожні 2 літри. Крім того, таке очищення займає досить багато часу.

освітлення спиртом

Очищати бражку можна не тільки за допомогою описаних вище методів. Освітлення браги допустимо і за допомогою спирту. Щоб зробити таку процедуру потрібно після бродіння влити в ємність невелика кількість спирту. Через добу або ж менше, дріжджі будуть осідати у вигляді осаду.

Звичайно в ідеалі, дану методику не рекомендується використовувати, оскільки після того як брага буде містити достатню кількість спирту, то дріжджі самі будуть гинути і осідати на дні у вигляді осаду, після чого освітлення буде проходити природним шляхом. Але на практиці самостійна загибель дріжджів трапляється рідко, оскільки складно правильно виміряти кількість цукру.

Ось і всі можливі способи освітлення браги в домашніх умовах. Використовуючи будь-який з описаних варіантів, можна очистити продукт і зробити його красивим за зовнішнім виглядом. Завдяки деяким методикам можна зберегти післясмак і аромат фруктів або ягід.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *