Дієта при дисбактеріозі кишечника

При такому захворюванні як дисбактеріоз, їжа служить досить дієвим ліками, яке може допомогти здолати супроводжуючі його симптоми – запор або пронос, сприяючи створенню сприятливих умов для кишкової мікрофлори. А значить, дієта при дисбактеріозі кишечника буде найважливішою складовою лікування.

Не слід забувати про те, що продукти, які здатні викликати подразнення слизової оболонки кишечника з раціону необхідно виключити. Тут мова йде про всіх видах копченостей, кислих, гострих, жирних і смажених стравах. При запорах до цього списку потрібно додати міцний м’ясний або рибний бульйон, страви з субпродуктів, а також всі види страв, що мають високий вміст холестерину.
Кишечнику, що страждає цим недугою, потрібні пектини, причому у великій кількості, тому регулярне вживання чорної смородини, персиків, яблук та буряків буде вельми корисним. Крім цього дієта при дисбактеріозі кишечника повинна бути збалансованою у білково-вуглеводному плані і включати в себе всі необхідні вітаміни і мінерали для відновлення і підтримки травного процесу.

Меню при дисбактеріозі рекомендується складати з таких продуктів:

  • Свіжовичавлений сік з овочів або фруктів;
  • Кисломолочні продукти;
  • Страви з тушкованих овочів;
  • Різноманітні каші;
  • М’ясо і риба нежирних сортів;
  • Висівковий хліб;
  • Страви з яєць;
  • Масло рослинне;
  • Трав’яні чаї, киселі.

Харчування при дисбактеріозі кишечника

Правильне харчування при дисбактеріозі кишечникаПомимо загальних рекомендацій слід враховувати і характер симптомів захворювання.

Сильне бродіння і газоутворення.

Не вживати в їжу фруктів і овочів без теплової обробки, а також хлібобулочних виробів і молочних продуктів. Бажано їсти каші і зелень. Допускається хліб з додаванням висівок і пюре картопляне, а також печене яблучко.

Гнильна диспепсія. Слід значно обмежити вживання білка і збільшити в раціоні кількість кисломолочних продуктів, а також фруктів, ягід і овочів.

Діарея (пронос).

Неприпустимо вживання смаженої, жирної, солоної і гострої їжі. Готувати на пару. Також показано тушковані страви.

Дієта при дисбактеріозі кишечнику з проносом – меню

Сніданок (1): каша з котлетами (на пару), чай з додаванням меду;
Сніданок другий: трохи нежирного сиру ;
Обід: бульйон з яйцем, каша з фрикадельками і кисіль;
Полуденок: сухарики з відваром шипшини ;
Вечеря: омлет, пюре з картоплі;
Перед сном склянку киселя.

Запори.

Добре вживати будь-які продукти, що багаті клітковиною.

Дієта при дисбактеріозі кишечника з запором – меню

Сніданок (1): яйце, каша, не підсолоджений чай;
Другий сніданок: (яблуко);
Обід: суп картопляний, м’ясо курки з гарніром з парових овочів, напій із сухофруктів;
Полуденок: салат з буряка або моркви, відвар шипшини.
Вечеря: пудинг з сиру, овочі варені, чай без цукру;
Перед сном склянку кефіру.

Дієта при дисбактеріозі кишечника передбачає обов’язкове дотримання режиму харчування, який повинен складатися з 5-6 прийомів їжі протягом дня в одні і ті ж години і строго малими порціями.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *