Чому брага довго бродить і що робити

Ситуації, коли брага перестає бродити, або процес сильно затягується, трапляються не тільки з новачками, але і з виноробами, у яких за плечима багатий досвід. Брага може бродити довго з різних причин, і точної відповіді на питання, чому так відбувається, ніхто дати не зможе. Є досить багато факторів, які впливають на цей процес, тому до вибору інгредієнтів, посуду та дотримання температури варто ставитися з максимальною відповідальністю. Але інколи навіть при найсуворішому дотриманні інструкцій можуть трапитися неприємності. У такому випадку потрібно знайти причину і якомога швидше її вирішити.

Чому затягується процес бродіння?

Існує кілька основних причин, по яких процес бродіння сповільнюється або зовсім припиняється. Частіше іноді брагу можна врятувати, вдавшись до простим або складним маніпуляціям. А іноді продукт можна вважати безповоротно зіпсований.

Фактори впливу на процес:

  • недотримання режиму температури;
  • сировина низької якості;
  • неправильно підібрані дріжджі;
  • недостатня кількість цукру;
  • неправильно вибране місце.

Дотримання температурного режиму є запорукою успішного бродіння. Коли температура вище або нижче необхідної, винороб, швидше за все, зіткнеться з проблемою повільного бродіння. При занадто високій температурі мікроорганізми, які містяться в дріжджах, гинуть. В холоді вони просто впадають в сплячку, але оптимальними умовами їх можна активізувати, тобто брагу ще можна врятувати. Досить просто перемістити її в більш тепле місце і наситити киснем.

Якщо при приготуванні браги було використано погане сировину, то брага не буде бродити. Іноді вдається врятувати становище за допомогою підживлення, однак найчастіше брагу просто утилізують, адже неякісні продукти негативно позначаться на смакових якостях кінцевого продукту.

Процес бродіння також прямо залежить від виду дріжджів. Важливо вибирати дріжджі, які стійкі до спирту, саме з їх допомогою можна вигнати алкоголь високої міцності. При приготуванні не надто міцних напоїв оптимально вибирати винні дріжджі. А ось на диких дріжджах процес може затягнутися до двох місяців. В такому разі завжди залишається ризик остаточно зіпсувати самогон, адже на поверхні фруктів не завжди є достатня кількість мікроорганізмів.

Брага може довго блукати і в тому випадку, якщо є недолік в харчуванні, коли цукру недостатньо, або його зовсім забули додати. Цукор є необхідним харчуванням для дріжджів, адже при його переробці з’являється спирт. Іноді для прискорення або запуску бродіння потрібно просто додати в ємність цукор.

На процес бродіння можуть впливати зовнішні фактори, такі як сонячні промені, протяг або перепади температур. Дуже важливо зберігати сусло в темному і сухому місці, надійно захищеному від протягу. Впливає на брагу і матеріал, з якого виготовлена ємність. Досвідчені винороби рекомендують вибирати харчову нержавіючу сталь або затемнене скло.

Якщо пройшло досить багато часу, а брага все ще не готова, не варто зневірятися. Треба спокійно проаналізувати ситуацію, виявити будь-які недотримання норм у процесі. У більшості випадків не все втрачено, брагу ще можна оживити. Для цього є кілька перевірених способів. Вони не допоможуть тільки в тому випадку, якщо при підготовці сусла були використані продукти низької якості. Однак найчастіше досить просто переставити ємність в більш тепле місце, і бродіння активізується з новою силою.

Як активізувати бродіння?

Досвідчені винороби знають кілька способів пожвавити брагу, яка перестала бродити. Керуючись простими правилами, можна відродити сусло і все-таки отримати хороший кінцевий продукт.

При уповільненні бродіння рекомендується періодично струшувати і перемішувати брагу, насичуючи її таким способом киснем. Можна взяти велику ложку або дерев’яні кухонні лопатку. Деякі фахівці діляться досвідом швидкого приготування основи для самогону за допомогою блендера, міксера або пральної машини. Сусло засипається в пральну машину і переробляється кілька годин, на виході можна отримати повністю придатну брагу. Деякі використовують машинку-автомат, однак є ризик отримати неякісну сировину, з якого не вийде досить міцний алкоголь.

Оживити брагу можна за допомогою спеціальної закваски, що готується самостійно, або купується в магазині в готовому вигляді. До складу таких підживлень входять різні мікроелементи, вітаміни і ферменти, які сприяють підвищенню якості браги. Найбільш популярною закваскою є суміш хмелю з дріжджами, її додають у брагу, щоб запустити процес. З цим завданням також непогано справляється і солод. Іноді досить просто додати трохи дріжджів, не більше 2 грам, і бродіння почнеться з новою силою. Тільки спочатку потрібно розчинити дріжджі у воді, і додавати в сусло потроху.

Врятувати брагу можна за допомогою додавання глюкози, цукру і декстрози. Такий прикорм відновить роботу бактерій. Часто брагу рятують, просто додавши нову порцію основи, відновивши таким способом роботу грибків.

Всі ці маніпуляції можна застосовувати як самостійно, так і в комплексі. Якщо ж ні одна з маніпуляцій не допомогла, сусло доведеться утилізувати, врятувати його вже не вдасться. Якщо ж продукт коштує досить довго, швидше за все, в ньому міститься патогенна мікрофлора, і незабаром брагу атакує цвіль. У будь-якому випадку, простіше уникнути проблем, ніж потім з ними боротися. Тому до приготування браги варто ставитися максимально відповідально.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *