Брага з винограду для самогону в домашніх умовах

Багато, хто займається самогоноварінням, можуть задаватися питанням, як зробити брагу з винограду. Причин, чому таке питання з’являється, може бути дві:

  1. Після того як видавлений сік, залишається деяка кількість вижимки, яку шкода просто відправити у сміття.
  2. Не весь виноград підходить для вина, тому з певних сортів, які ростуть у багатьох людей, що робиться брага для самогону. До такого сорту відноситься «Ізабелла».

Якщо правильно зробити самогон, на основі винограду, до речі, це і є чача, то виходить алкоголь повністю прозорий, у якого приємний смак, не схожий на інші види алкогольних напоїв. Сам напій не потребує очищення. Для того щоб покращити якість такого напою необхідно зробити подвійну перегонку, але процес не є обов’язковим.

Брага з вичавки

Для приготування подібної браги потрібні такі складові:

  1. Вичавка з винограду – 5 кг
  2. Цукор – 2,5 кг (можна не використовувати).
  3. Вода – 15 літрів.
  4. Дріжджі сухі – 50 гр.

Існує думка що горілка, зроблена на винограді, може створюватися без використання дріжджів, адже вони можуть тільки зіпсувати запах напою. Якщо вичавки досить багато, то можна зробити одну брагу з дріжджами, а другу без них, а після перевірити смак і аромат. Варто також згадати, що без дріжджів, час на бродіння буде збільшено і триватиме замість 10 днів близько місяця. Цукор, хоч і можна не додавати, але робити цього не рекомендується, особливо якщо плоди винограду кислі.

Процес приготування браги:

  1. Вижимки слід покласти в тару для бродіння.
  2. У великій ємності прогріти до 30 градусів воду, краще використовувати природну воду з колодязя, без лушпиння.
  3. Зробити цукровий сироп. На вказану кількість цукру застосовується 2 літра води. Складові змішуються і доводяться до густоти на малому вогні.
  4. Дріжджі необхідно розвести по технології, яка вказана на упаковці.
  5. Тепер, коли всі складові готові, потрібно до вичавці додати сироп з цукру, а також влити дріжджі. Після цього в ємність наливається 13 літрів води і ретельно все змішується.
  6. Ємність для бродіння слід накрити гідрозатворів і залишити під батареєю або в теплій кімнаті на тиждень або 10 днів. Якщо дріжджі не використовувалися, то ємність потрібно залишити на місяць.
  7. Коли процес бродіння буде завершено, іншими словами, не буде з’являтися газ у водяному затворі, а також брага стала світлою і з гірким присмаком, то слід відфільтрувати її, використовуючи марлю.

Після фільтрації слід приступити до перегонки браги. Для збереження аромату винограду, краще не очищати отриману горілку. Приблизна кількість горілки з використанням цукру вийде не більше 4 літрів, з міцністю 40 градусів.

Брага з винограду сорту «Ізабелла»

Щоб створити таку бражку потрібно застосовувати тільки стиглі виноградні плоди, інакше смак буде зіпсований, горілка буде терпкою і гіркою. У сорту винограду така особливість, тому варто це врахувати. Для створення браги буде потрібно:

  1. Ягоди винограду – 5 кг
  2. Цукор – 2 кг
  3. Дріжджі сухі – 40 гр.
  4. Вода – 15 л.

Якщо не додавати дріжджі в ємність для бродіння, то плоди не потрібно буде промивати під водою. Це дозволить зберегти природні дріжджі винограду, завдяки яким і відбувається зброджування. Для збільшення кількості самогону використовується цукор, без нього вихід буде досить малим.

Технологія приготування:

  1. Плоди винограду слід покласти на 15 годин в морозилку. У разі, коли плоди були зібрані після заморозків, то допускається пропущення пункту. Дана процедура дозволяє позбавитися від зайвої вологи, крім того, холод трохи руйнує ягоду, ніж, виходить, домогтися швидкого бродіння продукту.
  2. Далі, ягоди нудно перебрати і видалити нестиглі плоди, залишаючи тільки стиглу ягоду.
  3. Після повного розморожування винограду слід ще дати час полежати плодам в кімнаті. Для прискорення процесу можна налити воду, прогріту до 30 градусів.
  4. Виноград давиться руками, а отримана кашка кладеться в тару для бродіння.
  5. В ємність наливається підігріта до 30 градусів вода, в обсязі 15 літрів.
  6. Потім, слід покласти в сусло приготовані за інструкцією дріжджі.
  7. Тепер кладе цукор. З даним сортом класти цукор краще не відразу, а розтягнувши процес на чотири рази. У перші добу насипається кілограм цукру, решта 5 діб потрібно інший кілограм додавати рівномірними частинами. Після додавання вміст ємності слід збовтувати або перемішувати ложкою.
  8. Брага повинна бути закрита водяним затвором і стояти на протязі 10 днів в теплій кімнаті. Якщо сухі дріжджі не застосовувалися, то зброджування буде продовжено до 50 днів.

Через зазначений час, брага зливається, проціджують через марлю і її можна перегнати в самогон. Після першого перегону готового продукту, вийде приблизно 3 літра, міцністю 40%.

Брага з соку

Є й інші рецепти приготування самогону в домашніх умовах. Для цього використовується брага, яка зроблена виключно з соку винограду. У такий бразі немає вичавок та інших частин. Варто відзначити, що бражка з соку може використовувати як окремий алкогольний продукт. Смак у неї виходить приємний, але фортеця буде слабкіше, ніж у горілки, але більше ніж у вина. Щоб зробити таку брагу буде потрібно:

  1. Виноградний сік – 3 л
  2. Вода – 6 л.
  3. Цукор – 1,2 кг
  4. Дріжджі – 120 гр.

Технологія приготування:

  1. В підготовлену ємність для зброджування потрібно додати воду, сік і цукор.
  2. Дріжджі розводять згідно з інструкцією і також кладуться в рідину.
  3. Всі інгредієнти залишаються під водяним затвором на тиждень.

Через тиждень брага буде готова для перегонки. Всі описані рецепти бражек нескладно зробити в домашніх умовах і перегнати їх якісну горілку. Варто зазначити, що для виноградного самогону краще не використовувати інтенсивне кип’ятіння. Такий продукт повинен прогріватися на малому вогні, рівномірно. Весь випарений частинки, що будуть збиратися в змійовику, будуть погіршувати напій, а помірний вогонь не допустить цього.

Деякі люди, які роблять чачу, зливають перший дистилят, в кількості 40 мл Саме в ньому міститься більше всього частинок, що погіршують напій. Позбутися від подібних речовин можна, якщо користуватися фільтрами, але все ж краще буде робити повторну дистиляцію первачка. Крім того, це дозволяє зробити горілку міцніше.

Залиште свій коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *